Διατροφικά λάθη στην ποδηλασία

Του Σωτηρίου Μάλαμα

Είναι γνωστό ότι η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα. Η προετοιμασία για μια μεγάλη και απαιτητική διαδρομή πρέπει να γίνει και σε προπονητικό αλλά και σε διατροφικό επίπεδο. Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση και αντοχή. Για αυτό θα δούμε μερικά λάθη που γίνονται στη διατροφή, ώστε να τα αποφύγουμε, καθώς και μερικά tips!

Με το μηλαράκι μας πάνω στο βουνό

Το γεύμα της προηγούμενης νύχτας

Ακόμα και αν η διαδρομή σας είναι πολύ δύσκολη και απαιτητική, μην το παρακάνετε την προηγούμενη νύχτα. Το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων ως γλυκογόνο στους μύες. Η παραπάνω ποσότητα δεν προσφέρει κάτι παραπάνω. Απεναντίας μπορεί να προκαλέσει δυσκολία πέψης με αποτέλεσμα να ρισκάρετε να μην κάνετε καλό ύπνο και να μην ξεκουραστείτε επαρκώς.

Μην αργήσετε το πρωινό γεύμα

Αν η διαδρομή είναι απλή και μη αγωνιστική μπορείτε να φάτε κάτι εύκολο και εύπεπτο, όπως ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα ή βρώμη βραστή με νερό και μέλι 60 λεπτά πριν. Αν η διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική ή αγωνιστική με πολλά υψομετρικά από την αρχή, τότε το γεύμα πρέπει να είναι 2-3 ώρες πριν, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης.

Μην δοκιμάσετε κάτι καινούριο

Την ημέρα του αγώνα ή μιας μεγάλης και απαιτητικής διαδρομής, μην επιχειρήσετε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο στο φαγητό. Κάτι καινούριο στο πρωινό ή στο προαγωνιστικό γεύμα που δεν έχετε ήδη δοκιμάσει τις ημέρες των προπονήσεών σας, μπορεί να σας προκαλέσει έξτρα στρες. Ακολουθήστε τις σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις, για να είστε σίγουροι/ες.

Πολλά gels

Τα gels που χρησιμοποιούνται στην ποδηλασία περιέχουν συνήθως μακράς αλυσίδας σύνθετους υδατάνθρακες-αλλά και απλούς- για την ομαλή και σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Χρησιμοποιείστε τα λίγο πριν ένα μεγάλο “σκαρφάλωμα”, μια δύσκολη ανηφορική διαδρομή δηλαδή ή στο τέλος μιας αγωνιστικής διαδρομής που συνήθως ανεβαίνει η ένταση. Μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα από αυτά. Προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές, οι οποίες σίγουρα δε θα σας βοηθήσουν να αποδώσετε όσο θέλετε…

Μην περιμένετε την πείνα

Μην περιμένετε το αίσθημα πείνας. Είναι καθυστερημένος δείκτης ότι έχετε ήδη αργήσει να προσφέρετε “καύσιμο” στον οργανισμό σας. Αν η διαδρομή είναι μεγάλη, ξεκινήστε μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας ανά 20-30 λεπτά. Χρειάζεται κάποιος χρόνος από τη στιγμή της πρόσληψης της τροφής μέχρι να είναι διαθέσιμη ως ενέργεια για το σώμα.

Μελετήστε τη διαδρομή

Αν γνωρίζετε πότε είναι οι δύσκολες αναβάσεις της διαδρομής και πότε αυτή είναι πιο επίπεδη, μπορείτε να υπολογίσετε τα γεύματα. Gel πριν από τις αναβάσεις, μικρά snacks στα ομαλά κομμάτια, όπου μπορεί να γίνει πέψη χωρίς να ζορίζεται το σώμα.

Στάση για σνακ και ενυδάτωση στη λίμνη Μουτσάλια

Ενυδάτωση!

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην ποδηλασία. Απαιτεί προσωπική μελέτη. Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικό ρυθμό εφίδρωσης. Απαιτείται πρόγραμμα ενυδάτωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την ποδηλασία, ιδίως όταν η διαδρομή είναι μεγάλη σε απόσταση και σε χρόνο. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας οι απαιτήσεις σε υγρά αυξάνονται. Το νερό δεν είναι επαρκές σε αγωνιστικές ή πολύ απαιτητικές διαδρομές. Συνίσταται χρήση ηλεκρολυτών ή αθλητικών ποτών που προσφέρουν στον οργανισμό κάποιες βιταμίνες όπως και κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο, ώστε να αποφεύγονται και οι κράμπες που προκαλούνται σε μερικές περιπτώσεις.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.sotiriou-diaitologos.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: