“MOUNTAINOUS” Λευκάδα.

από τον Ιωακείμ Γεωργίου

Όταν μιλάς για τη Λευκάδα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το Πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεμνοί, το Κάθισμα, το Καλαμίτσι, ο Μύλος.. παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο. Και καθώς είναι λογικό όλοι οι επισκέπτες κοιτάνε προς τη θάλασσα και επικεντρώνονται στο πως θα κατακτήσουν αυτές τις πραγματικά μαγικές παράλιες, λίγοι αντιλαμβάνονται ότι το νησί κατά 70% είναι βουνό, προικισμένο με πλούσια αυτοφυή βλάστηση!

Τα τελευταία 10 χρόνια που παραθερίζω στο νησί, οι εξορμήσεις μου με το ποδήλατο ήταν πολύ συγκεκριμένες με 3-4 παραλλαγές. Και αυτό ίσως ασυναίσθητα λόγω ζέστης απέφευγα να εξερευνήσω παραπάνω, ή ίσως επειδή ένιωθα ότι με κάλυπταν οι βόλτες που έκανα έως τότε. Με σημείο εκκίνησης πάντα το camping Επίσκοπος που μένουμε, η βόλτα ξεκινάει με ένα καλό σκαρφάλωμα 8 περίπου χιλιομέτρων με 550 υψομετρικά με κατεύθυνση προς την Καρυά (είναι ίσως το μοναδικό μέρος στο νησί όπου ακόμη και τις μέρες με αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, έχει δροσιά). Οι διαδρομή είναι ασφάλτινη αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί καθόλου καθώς είναι χαμηλής (έως καθόλου) κυκλοφορίας (γενικότερα όλοι επιλέγουν τους κεντρικούς δρόμους), πλούσια σε βλάστηση και δεν αντιλαμβάνεσαι σε κανένα σημείο ότι όντως πατάς άσφαλτο. Οι εναλλαγές είναι πολλές και συνεχόμενες αφού πίσω σου αφήνεις την θάλασσα της ανατολικής πλευράς του νησιού και μπροστά σου έχεις έναν ολόκληρο ορεινό όγκο με πολλές και διαφορετικές επιλογές.

“Οι διαδρομη ειναι ασφαλτινη αλλα αυτο δεν σε ενοχλει καθολου καθως ειναι χαμηλης (εως καθολου) κυκλοφοριας (ολοι επιλεγουν τους κεντρικους δρομους), πλουσια σε βλαστηση και δεν αντιλαμβανεσαι σε κανενα σημειο οτι οντως πατας ασφαλτο”

Σε μια διαδρομή 25 με 28 περίπου χλμ μπορείς να επισκεφθείς το Μοναστήρι του Αγ.Ιωάννη του Βαπτιστή (2), να κάνεις μια στάση για παγωμένο νερό και δροσιά στο κεφαλοχώρι της Καρυάς και στην συνέχεια να επισκεφθείς τους πολύ όμορφους, παραδοσιακούς οικισμούς του Αλέξανδρου και της Κατούνας. [σημείωση: Η Καρυά εξυπηρετεί σε πολύ απόλυτο βαθμό για πέρασμα και μια πρώτη στάση. Από εκεί και έπειτα επιλέγεις ποιά κατεύθυνση θα πάρεις και πόσο μεγάλη θα είναι η βόλτα σου]. Από το σημείο εκκίνησης και το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και την Καρυά, οι εναλλαγές είναι μεγάλες και γρήγορες. Από θάλασσα, σε μικρούς οικισμούς, ελαιώνες, πλατώματα, κομμάτια δασικά,από χαμηλή βλάστηση σε πυκνή βλάστηση και ξανά ελαιώνες και ξανά ανοιχτό πλάτωμα. Όμορφα πράγματα…

[Επικσκοπος -> Μοναστηρι Ιωαννη Βαπτιστη -> Καρυα -> Κατουνα / 29,7 χλμ – 773 υψομετρικα]

Υπάρχουν άπειρα χωμάτινα κομμάτια που μπορείς να να μπεις μέσα αλλά είναι κυρίως trail τα οποία μάλιστα δεν είναι καθαρισμένα (ή ξεκάθαρα για το ποια πορεία θα πάρεις) από την πλούσια βλάστηση και παρότι στο google maps φαίνεται να καταλήγουν κάπου, εντούτοις τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε αδιέξοδο (παθών ο ίδιος). Θα έλεγα ότι με τόσες επιλογές και με τόσους δρόμους χαμηλής ή και καθόλου κυκλοφορίας δεν σε απασχολεί καν να μπεις σε τέτοια διαδικασία. Σε αυτή τη περίπτωση οι ασφάλτινες διαδρομές που μπορείς να επιλέξεις έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα χωμάτινα.

Αν πάλι θέλεις να επεκτείνεις χιλιομετρικά την βόλτα σου (έχοντας πάντα σταθερό σημείο ότι περνάς από την Καρυά) οι επιλογές είναι αρκετές και με ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον η καθεμία.

  • Μια πρώτη επιλογή είναι το ξακουστό χωρίο της Εγκλουβής που φημίζεται για την απίστευτη ποιότητα της φακής του με τα πλούσια θρεπτικά στοιχεία. Από εκεί είτε επιστρέφεις προς τα πίσω, είτε -αν βαστάνε τα πόδια σου- συνεχίζεις προς την δυτική μεριά του νησιού και πιο συγκεκριμένα στα Εξάνθεια με την απίστευτης ομορφιάς πανοραμική θέα στη θάλασσα. Για μια τέτοια βόλτα, θα ήταν ιδανικό να επιλέξετε να ξεκινήσετε τις πρωϊνές ώρες.
[Επισκοπος -> Καρυα -> Εγκλουβη -> Εξάνθεια -> Πηγαδησανοι / 43 χλμ – 1.395 υψομετρικα ]
  • Μια δεύτερη επιλογή είναι και πάλι μετά την Καρυά κατεύθυνση νοτιοανατολικά προσπερνόντας το Πλατύστομα (απο το Πλατυστομα μπορείς να αντικρίσεις όλο τον φυσικό πλούτο του κεντρικού νησιού) και τη Βαυκερή, να καταλήξεις στους καταρράκτες στο Νυδρί, που προσφέρει πεζοπορία μέσα στη φύση και θα σας αποζημιώσει σίγουρα με την πηγή που θα βρεις εκεί.
[Επισκοπος -> Καρυα -> Πλατυστομα -> Βαυκερη -> Καταρρακτες Νυδριου -> Νυδρι -> Επισκοπος / 40 χλμ – 1.315 υψομετρικα]
  • Αν πάλι βρίσκεσαι ή βρεθείς στο κόλπο της Βασιλικής, αξίζει ένα “σκαρφάλωμα” προς τα μικρά χωριά Μανάση και Νικολής. Είναι δυο χωριά ιδιαίτερης ομορφιάς τόσο για το ύφος τους όσο και για τα μονοπάτια με τα ρυάκια και τα νερά.
[απο Βασιλικη -> Ρουπακιας -> Νικολη -> Μανάσι / 30 χλμ – 769 υψομετρικα]
  • Τέλος, θεωρώντας και πάλι ότι αρχικά προσεγγίζεις την Καρυά, μπορείς να κατευθυνθείς και βόρεια και να περάσεις διαδοχικά τα χωριά Πηγαδησάνοι -> Πινακοχώρι (αν θες) -> Ασπρογέρακα και να περάσεις μέσα από το πολύ όμορφο χωριό του Κάβαλλου που θυμίζει να είναι βγαλμένο από άλλες παλιότερες εποχές. Θεωρείται ένα απο τα ομορφότερα του νησιού. Ελάχιστοι το δίνουν σημασία.
[Επισκοπος -> Καρυα -> Ασπρογερακα -> Κάβαλλος / 30 χλμ – 880 υψομετρικα]

Σαυτά τα χρόνια που επισκέπτομαι την Λευκάδα, κατάφερα να τη εξερευνήσω ποδηλατικά και κάθε φορά μπόρεσα και έβρισκα νέες διαδρομές, διαφορετικού ενδιαφέροντος η καθεμιά και αυτή η διαφορετικότητα που προσφέρει είναι που την κάνει ξεχωριστή. Το πιο σημαντικό απ’όλα θα έλεγα είναι ότι λόγω των πολλών επιλογών και παραλλαγών που προσφέρει, είναι πολύ δύσκολο να βαρεθείς. Για έναν ποδηλάτη, θα είναι κρίμα να μην πάρει μαζί του το ποδήλατο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους mtbers αλλά και τους κουρσάδες καθώς όλες οι παραπάνω διαδρομές βγαίνουν και με ποδήλατο κούρσας.

Παρόλα αυτά, τολμώ να ομολογήσω ότι την πιο όμορφη και ξεχωριστή διαδρομή στο νησί, (και σε χώμα!!) την έκανα μόλις φέτος. Και αυτό γιατί απλά δεν γνώριζα ή μάλλον αγνοούσα την ύπαρξη αυτού του μοναδικού σημείου. Το δάσος των Σκάρων! Οι Σκάροι είναι το θεϊκό βουνό του νησιού! Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του και έχει ύψος 673 μέτρα. Ένα από τα βασικά στοιχεία, -το σημαντικότερο-, που κάνει αυτό το σημείο του βουνού μοναδικό είναι το περίφημο δρυόδασος των Σκάρων που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των κορυφών και των πλαγιών του με ρουπακια, ένα είδος βελανιδιάς που αναπαράγεται αυτοφυώς στη περιοχή εδώ και μερικά εκατοντάδες χρόνια. (3) Σήμερα τα δέντρα που έχουν απομείνει αποτελούν ένα μνημείο της φύσης, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς που κόβει την ανάσα, ξυπνώντας την φαντασία του περιπατητή ή του αναβάτη που θα θελήσει να περιπλανηθεί στα μονοπάτια του.

Το δρυόδασος των Σκάρων.

Για να προσεγγίσει κανείς το δρυόδασος των Σκάρων, θα πρέπει να προσπεράσει το χωριό Πλατύστομα και κατεβαινοντας περιπου 4 χιλιομετρα νοτιοανατολικά να στρίψει αριστερά στη πινακίδα προς την “Κόκκινη Εκκλησία” (4). Εξαιρετικό σημείο με μεγάλο ενδιαφέρον για μια δεύτερη στάση μετά την σταθερή στάση στην Καρυά. Από εκεί και έπειτα ο δρόμος είναι χωμάτινος και μέσα στο έντονο πράσινο! Ύστερα απο 5,5 χλμ φτάνεις στο δρυοδασος όπου αναγκαστικά και απαραίτητα σταματάς και αφήνεσαι στην μαγεία του τοπίου που έχεις μπροστά σου. Έτσι απλά! Από το δρυόδασος και έπειτα, ακολουθεί ένα κατηφορικό κομμάτι που σε οδηγεί προς την Νικιανα απολαμβανοντας πέρα απο την κατηφόρα, όλη την ανατολική πλευρά του νησιού!

[Επισκοπος -> Αλεξανδρος -> Πλατυστομα -> Κοκκινη Εκκλησια -> δρυοδασος Σκαρων -> Νικιανα / 32χλμ – 972 υψομετρικα]

Δέν υπάρχει επίλογος. Είναι πολύ απλό σε αυτή τη περίπτωση. Αν οι καλοκαιρινές σου διακοπές είναι στην Λεύκαδα, αξίζει να έχεις μαζί το ποδήλατό σου. Συνδυάζει τις καλοκαιρινές διακοπές, την χαλάρωση στις πανέμορφες παραλίες της αλλά και την ανάγκη για ποδήλατο! Η ορεινή της μεριά διαθέτει πολλές και εναλλακτικές διαδρομές ανάμεσα σε παραδοσιακούς οικισμούς, όμορφα χωριά, μοναστήρια αλλά και την μοναδική ευκαιρία να περάσεις μέσα σε ένα από το αρχαιότερο δρυόδασος της Ελλάδος!

MOUNTAINOUS Λευκάδα…

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1. Έμπνευση τίτλου από την έντυπη έκδοση “Island Vibes” / issue 4 / Lefkada Summer 2019

2. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, χτισμένο σε μια ειδυλλιακή πλαγιά στην άκρη του οροπεδίου «Λιβάδι» της Καρυάς, ιδρύθηκε κατά τους ιστορικούς το 1605 από τον ιερομόναχο Ιερεμία Αραβανή, όμως πρέπει να αναζητηθεί η αρχή του αρκετούς αιώνες πιο πριν. Για αιώνες η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή του νησιού. Στις αρχές του 19ου αι. ήταν το πλουσιότερο και πολυπληθέστερο μοναστήρι της Λευκάδας. Ήδη από τον 18ο αιώνα η Μονή της Οδηγήτριας και πολλοί ναοί σε όλο το νησί ήταν μετόχια του, ενώ τον 19ο αι. συντηρούσε Λύκειο στην πόλη της Λευκάδας, με διευθυντή τον Διδάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλλίδα. Από την αδελφότητα της Ι. Μονής αναδείχθηκαν σπουδαίες μορφές της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως οι Μητροπολίτες Άνθιμος και Ευγένιος Μαρίνος, Γρηγόριος Αραβανής κ.ά. Στο κέντρο του καθολικού είναι θαμμένος ο Σίμος Μπούας ή Γρίβας (+1622), πρώην ληστής, ανακαινιστής της Μονής. Ο σημερινός ναός, μονόχωρος, με ξύλινη στέγη και γυναικωνίτη, κοσμείται από εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αι. σε τρεις ζώνες: στην πρώτη εικονίζονται ολόσωμοι Άγιοι, στη μεσαία στηθάρια Αγίων και στην πάνω οι 24 οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου. Ερειπωμένες σώζονται οι πτέρυγες των κελλιών της Μονής, μάρτυρες της παλιάς της δόξας, αλλά και το ερειπωμένο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Η μονή διαλύθηκε το 1930 και η περιουσία της μοιράσθηκε σε «ακτήμονες». Ακολούθησαν χρόνια παρακμής, φθοράς και ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Το 1996 ο ναός καθαρίστηκε και λειτούργησε ξανά. Ακολούθησε η αναστήλωση του Καθολικού, με ενέργειες του Δήμου Καρυάς. Το 2010 εκπονήθηκε η μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης και των κελλιών της Ι. Μονής, με δαπάνες της Ν.Α. Λευκάδας. Το 2011, η Ιερά Μονή ανασυστήθηκε ως αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ., με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου. (πηγη: http://www.imli.gr)

3. πηγη: http://www.golefkas.gr

4. Το ιστορικό μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησίας, της Ευαγγελίστριας βρίσκεται μετα το Πλατύστομα. O πρώτος ναΐσκος ιδρύθηκε από δύο μοναχούς το 1478 και χτίστηκε με αργούς λίθους και ντόπιο κόκκινο πηλό, γι’ αυτό και ονομάστηκε Κόκκινη Εκκλησία.
Το μοναστήρι που χτίστηκε αργότερα, μέσα στον 16ο αιώνα εξελίχτηκε σε θρησκευτικό κέντρο με ξεχωριστή φήμη και μεγάλη περιουσία. Τα νεότερα χρόνια ο ναός και το τέμπλο δέχτηκαν συμπληρωματικές επισκευές και διορθώσεις. Οι παλαιότερες δεσποτικές εικόνες είναι σπουδαία έργα του Κρητικού Μιχαήλ Τζεν, χρονολογούνται από το 1723 και σήμερα φυλάσσονται στη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λευκάδας. Είναι «ο
Ευαγγελισμός», «Η Κυρία των Αγγέλων», «ο Χριστός Βασιλεύς Βασιλευόντων» και «ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος».
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι κι αυτό εξαιρετικό με πέντε θαυμάσιες, πολύ καλά διατηρημένες εικόνες. Η Κόκκινη Εκκλησιά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Λευκάδας.
(πηγη: http://www.platistoma.gr)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: